dilluns, de desembre 18, 2006

Computació distribuida

Doncs resulta que es pot ser solidari amb l'ordinador i n'estic segur que molta gent no ho sap. Se'n diu computació distribuida i es tracta que a través d'un programa, permet que a les hores en què no fas servir l'ordinador (però en canvi està engegat) s'aprofitin els recursos per a diferents projectes.
El cost, és de zero euros. I hi ha molts projectes diferents, gairebé per a tots els gustos.
El més famós em sembla que és el SETI@home que tracta d'estudiar la possible vida intel.ligent fora de la Terra a través de les ones que ens arriben de l'espai.
Però també hi ha projectes a nivell de biologia, matemàtiques, física, astronomia i suposo que alguns més.

El tema està en què alguns d'aquests processos necessiten molta potència de càlcul i per tant es necessitaria un supercomputador o bé un ordinador normal durant uns quants centenars d'anys treballant ininterrompudament, però si en comptes d'això, el que fem és unir molts petits ordinadors en una xarxa prou gran (on tots treballen en igualtat de condicions) podem arribar a resultats en molt poc temps (la unió fa la força).

Jo per exemple col.laboro amb el projecte Einstein@home que busca senyals de pulsars amb les mesures que arriben dels detectors LIGO i GEO d'ones gravitacionals. Amb això pretenen comprovar una predicció teòrica de la teoria de la relativitat general.
De fet, fins i tot, es pot participar en més d'un projecte si ho fas a través del programari BOINC.
I aquest programa es troba disponible tant per Windows, Linux i MacOs.
Així que ja ho sabeu a veure si us animeu i contribuiu d'una manera ben senzilla i econòmica a la ciència.