dimarts, d’abril 24, 2007

300 anys de la Batalla d'Almansa

Aquest vespre Al Tall canta a Almansa just 300 anys després de la batalla que va acabar amb el Regne de València.

Els valencians Al Tall portaran a Almansa (Albacete) la seva cantata 'Quan el mal ve d'Almansa', avui al vespre, vigília del tercer centenari de la batalla. Aquest és un dels actes més destacats que es faran avui per a commemorar el 25 d'abril però no l'únic. Per exemple, a moltes comarques valencianes grups de gent pujaran al cims de les muntanyes a encendre-hi al voltant de les dotze llums d'alerta, en resposta a la crida Ací Estem. Algunes poblacions governades per partits polítics distints, com ara Ontinyent (PSOE-BLOC-EUPV), Otos (EUPV) o La Pobla del Duc (PP) també han anunciat que apagaran els llums públics durant uns minuts.

El 25 d'abril de 1707 les tropes borbòniques van entrar al País Valencià per la ciutat d'Almansa. La derrota va permetre l'ocupació del país. Felip V va abolir-ne les institucions i les lleis pròpies. La cantata 'Quan el mal ve d'Almansa', composta per Al Tall el 1979, narra la història de la batalla amb peces diverses, cantades i instrumentals. Algunes de les melodies, com 'El cant dels Maulets', ja formen part del cançoner popular.

En ocasió dels tres-cents anys, l'Ajuntament d'Almansa ha programat tot d'actes, entre els quals una recreació històrica (pdf) de la batalla d'Almansa, que es durà a terme aquest cap de setmana.

Demà, 25 d'abril, VilaWeb TV oferirà un vídeo del concert que es farà avui a dos quarts d'onze del vespre a l'envelat del firal i que té el suport de l'ajuntament local.

Extret de VilaWeb