dilluns, de setembre 26, 2011

La velocitat dels neutrins muònics

Una notícia que ha donat la volta al món darrerement.
I que ha cridat molt l'atenció científicament parlant és clar.
Òbviament, la notícia és importantíssima, però des dels mitjans generalistes i fins i tot de científics han fet un sensacionalisme exhacerbat. És evident que crida molt l'atenció que es digui que s'ha rebatut la teoria de la relativitat!! Einstein es va equivocar i d'altres afirmacions.
Però analitzem el document sencer (amb les limitacions d'un mateix és clar):

L'article parla que durant tres anys s'han dut a terme unes mesures al CERN de Ginebra en col.laboració amb el laboratori italià Gran Sasso.
Les partícules utilitzades són neutrins. Recordem que hi ha diversos tipus de neutrins, en aquest cas es tracta del neutrino Muònic.
Recorrent aquestes partícules 730 Km sota terra entre els dos laboratoris.

Doncs bé, en les mesures preses durant aquests tres anys, els resultat que n'han obtingut mostren que la velocitat assolida per aquesta partícula supera en un percentatge significatiu la velocitat de la llum que anomenarem c.
Per tant c + alguna cosa.

Bé, la teoria de la relativitat afirma que cap partícula amb massa o sense pot viatjar a una velocitat superior a la de la llum, i les partícules que no tenen massa només poden igualar-la, car si igualés la velocitat de la llum la seva massa hauria de ser proporcionalment infinita. Necessitaria una energia infinita per arribar-hi. És un límit físic establert per les equacions d'Einstein de la relativitat especial.

Es porten molts anys analitzant i provant les equacions d'Einstein i no dubto en absolut de la capacitat dels investigadors que hi ha darrere de l'experiment, però l'hem d'agafar amb cautela.
Fa uns anys va passar una cosa semblant als estats units i es va detectar un error en les mesures, concretament en la instrumentació. Així que no seria extrany que hagués tornat a passar per molt que ho hagin revisat a consciència, de la qual cosa n'estic segur.

Trobo per altra banda que el que han fet, és la millor solució que podien prendre, alliberar l'estudi i proposar-lo perquè la comunitat científica internacional ho pugui posar a prova. Com s'ha fet sempre en l'àmbit científic.

Quines conseqüències pot tenir que fossin certes les dades? Bé, és d'hora per saber-ho, s'haurà de buscar una explicació plausible i que s'hajusti al màxim possible al que ja tenim provat de la relativitat. La relativitat no és una teoria que haguem de rebutjar inmediatament, ans al contrari, el que haurem de fer és buscar l'explicació que la complementi i s'ajusti al fet descobert. És el que anomenem mètode científic.

No cal dir, que evidentment obre un panorama de recerca enorme amb resultats imprevisibles.

Article original: