dilluns, de setembre 17, 2007

Sobre la crema de fotos

Em permeto de posar un text íntegre d'en Saül Gordillo, on entre altres temes toca la crema de fotografies de la monarquia i també cita paraules d'en Lopez Tena.
Aquí us en deixo el text:

D'un temps ençà qualsevol crítica o irreverència vers la monarquia espanyola és motiu d'una enèrgica i envejablement ràpida acció per part de la fiscalia de torn o la pròpia Audiencia Nacional, nacional la seva vull dir. Quan no és una caricatura a la portada d'El Jueves, és la crema d'una foto dels monarques cap per avall al més pur estil Felip V.

Dibuixants i independentistes són objecte d'una gelosa aplicació de la llei. Ha estat molt bé en López Tena, dient que a ell les constitucions i els països que li agraden són aquells que accepten i permeten que es pugui arribar a cremar un símbol com la bandera o la fotografia del monarca o president de torn. Ha parlat de la llibertat dels Estats Units.

A mi que la monarquia estigui en crisi ja em va bé, per a què enganyar-nos. El que més em preocupa és que la justícia -l'espanyola, s'entén- estigui sotmesa a la pressió d'una dreta mediàtica anacrònica i tronada. Que els quatre manifestants de Girona siguin portada als diaris espanyols per cremar una foto és la prova de la revifalla d'anticatalanisme que pot marcar la reentré d'aquest curs polític electoral. Quan no és l'Estatut és la monarquia i quan no siguin ni l'un ni l'altre serà vés a saber què. No hi ha manera. Un estat que segresta revistes i pretén penalitzar pacífics manifestants independentistes és un negoci poc atractiu. I cada cop més ciutadans se n'adonen. Com el taxista d'ahir: "Jo cada cop voto més radical. Vaig començar votant UCD i a la propera..."

www.saul.cat

dimecres, de setembre 05, 2007

Noam Chomsky es pronuncia sobre "Èric i l'exèrcit del Fènix"

Noam Chomsky, prestigious U.S. educator, political activist, and author of the theory of generative grammar (considered the most significant contribution to linguistics in the 20th Century) says about the case of Èric and the Army of the Phoenix: "That's quite incredible. I hope that there is something in print, and that there is serious protest organized. That should be widely known."


This was Chomsky's reaction to the case as documented by director Xevi Mató in Èric and the Army of the Phoenix, subtitled in English for international distribution by Heather Hayes. The documentary narrates the case of a 14-year-old youth accused of terrorism after demanding that supermarket chain DIA label its products in the Catalan language. Èric, a fervent fan of J.K. Rowling's Harry Potter series, created a website he called Exèrcit del Fènix (Army of the Phoenix), inspired by the famous character's adventures. When Èric signed his e-mail messages using the name from his website, the Spanish Justice system insisted on prosecuting him for terrorism, even associating him with an army of terrorists. All this despite knowing full well that Èric was only fourteen.

Èric's family has since taken legal action against the Spanish government for the moral and psychological harassment of a minor, and has taken their case to the Strasbourg's European Court of Human Rights, as well as the United Nations' International Court of Justice, where it is pending.


Based on this case, author Víctor Alexandre has written a satirical play called Èric i l'Exèrcit del Fènix, directed by Pere Planella. The play opened officially at Barcelona's Teatre Borràs this past April, and is set to run in both Valls and Calella, Catalonia, September, when it will begin a tour of the Catalan Countries.



We invite you to join the movement to encourage the viewing of Xevi Mató's documentary, from September 3rd to the 9th, in an attempt to help the film reach the top of the ranking circuit on YouTube's "Most Watched" videos, so that this case and others like it will get some international exposure. It's important that the rest of the world know how the rights of Catalan people are continually violated under the Spanish State.

You can watch the documentary, divided into 5 parts, on YouTube. To participate in the mass viewing, just visit the link to Part I:


http://www.youtube.com/watch?v=aIiRFSCgGu4



Noam Chomsky es pronuncia sobre "Èric i l'Exèrcit del Fènix"



El prestigiós professor nord-americà Noam Chomsky, conegut pel seu activisme polític i autor de la teoria de gramàtica generativa (considerada la contribució més extraordinària en el camp de la lingüística teòrica del segle XX), s'ha pronunciat sobre el cas d'Èric i l'Exèrcit del Fènix amb aquestes paraules: "És increïble. Espero que els mitjans de comunicació en parlin i que hi hagi organitzada una protesta seriosa. El món hauria de saber-ho".

Chomsky ha fet aquestes declaracions després de veure el documental Èric i l'Exèrcit del Fènix, dirigit per Xevi Mató amb versió internacional de Heather Hayes, que narra el cas del nen de 14 anys que va ser acusat de terrorista per demanar l'etiquetatge en català a Supermercats DIA. Èric, fan fervorós de les aventures de Harry Potter, de J.K. Rowling, va crear una pàgina web anomenada Exèrcit del Fènix, inspirada en el famós personatge, i va signar els seus correus amb el nom de la pàgina. Arran d'això, la Justícia espanyola, tot i saber que es tractava del web d'un nen de 14 anys, va mantenir l'acusació i va associar-lo a un exèrcit terrorista. Actualment, la família de l'Èric està seguint tots els tràmits legals per dur l'Estat espanyol davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg i el Tribunal de Justícia de les Nacions Unides sota l'acusació d'assetjament moral i psicològic a un menor.

Sobre aquest cas, Víctor Alexandre va escriure la sàtira teatral Èric i l'Exèrcit del Fènix, dirigida per Pere Planella, que es va estrenar oficialment al Teatre Borràs de Barcelona el passat mes d'abril i que aquest setembre començarà a Valls i a Calella una gira pels Països Catalans.


Per altra banda, Xavier Mir, promotor des del seu bloc de Vilaweb, ara fa un any, de la campanya "Jo també vull un Estat propi" -que va donar lloc a la creació de la Xarxa de Blocs Sobiranistes i el web www.estatpropi.cat-, ha fet una nova proposta: Mir convida tothom a visionar, del 3 al 9 de setembre, el documental de Xevi Mató, per tal que pugi posicions en el rànquing i entri en el circuit dels més vistos. Un dels objectius d'aquesta crida és aconseguir la projecció internacional del cas de l'Èric i difondre la presa de consciència que està experimentant el poble català amb relació als seus drets nacionals.

El documental s'ha penjat a YouTube en cinc parts. El vídeo que cal visionar massivament és la primera part:


http://www.youtube.com/watch?v=aIiRFSCgGu4


M'afegeixo a la crida a la blogosfera sobiranista

Ara fa un any, la "Crida a la blogosfera sobiranista" va permetre dur a terme una acció coordinada. Del 4 a l'11 de setembre, més de cent blocs van intitular els seus escrits amb la frase "Jo també vull un estat propi". A partir d'aquella proposta han nascut la Xarxa de Blocs Sobiranistes i el web www.estatpropi.cat. Enguany no repetirem aquella proposta, però podem fer una altra cosa de profit si tots, blocaires i internautes en general, us hi animeu.

Presentació de la proposta

Ja fa uns dies que està disponible el documental sobre Èric Bertran amb subtítols en anglès. L'ús d'aquesta llengua en els subtítols fa que ara sigui exportable a molts països del món. Darrere d'aquest resultat final hi ha un munt de feina, des de l'experiència de l'Èric mateix i la seva voluntat de seguir endavant malgrat les tensions sofertes, fins a la traducció dels subtítols a càrrec de Heather Hayes, passant pel suport de Víctor Alexandre, el dels professionals que han fet realitat l'obra de teatre (que per cert aquest setembre comença la gira pels Països Catalans) o el del mateix Xevi Mató, autor del documental, el cas d'Èric Bertran ha esdevingut paradigmàtic no només per la realitat que descriu, sinó també per la capacitat de posar a treballar tantes persones. L'obra de teatre que s'ha muntat a partir d'aquest cas, per exemple, començarà una gira pels Països Catalans a partir del proper mes de setembre.

El vídeo és a YouTube i el que us proposo és un visionat massiu concentrat en una setmana: de dilluns a divendres, del dia 3 al dia 9 de setembre. Si penseu que el cas de l'Èric deixa en evidència l'Estat espanyol i el govern de Zapatero; si penseu que val la pena organitzar-nos per fer d'Internet una plataforma de difusió mundial per fer arribar el missatge que Espanya no és allò que sembla; si creieu que els internautes per un estat propi hem de fer una nova demostració de força utilitzant l'enginy i les possibilitats de les noves tecnologies, aprofitem l'ocasió que ens ofereix aquest reportatge de Xevi Mató.

Si aquesta iniciativa té èxit, les conseqüències positives seran nombroses. Haurem aconseguit una projecció internacional per uns mitjans que fa uns anys haurien estat impensables i ho haurem aconseguit amb un cost zero, simplement aprofitant una feina ja feta i la col·laboració coordinada de la comunitat internauta dels Països Catalans.


Què hem de fer, doncs?

A partir d'avui i fins diumenge dia 2, fer arribar a tothom aquesta proposta perquè a la mitjanit del dia 2 al dia 3 començarà el bombardeig de visionats. Poseu en circulació correus electrònics que s'escampin en progressió geomètrica. Penseu en els espais d'Internet a tot el món on puguem introduir la notícia de l'existència d'aquest documental, feu-ne una llista; podeu introduir un comentari en aquest apunt amb els enllaços als llocs on vosaltres mateixos el donareu a conèixer a partir del dia 3.

Durant la primera setmana de setembre, del 3 al 9 ambdós inclosos, visitem tantes vegades al dia com sigui possible el lloc on hi ha penjat el reportatge. Si encara no l'havíeu vist, aprofiteu per veure'l. Si ja ho havíeu fet, minimitzeu la finestra i seguiu navegant o treballant. Escampeu-ho per tot el món, especialment pels països anglòfons o que tenen un bon nivell d'anglès. Si cadascun de nosaltres es converteix en un divulgador actiu durant aquella setmana, si fem arribar l'enllaç a la URL del vídeo per tot el món, el documental serà notícia mundial i haurem presentat l'Estat espanyol tal com és en realitat. No desestimeu el potencial de les noves tecnologies.

I tot això, per què?

El primer objectiu serà que la iniciativa en si mateixa, el fet de tornar a utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació per generar una campanya, sigui notícia; que es vegi el nostre potencial quan actuem de manera organitzada. El segon objectiu és aconseguir que la notícia provoqui una allau de visionats del documental i que aquest es col·loqui entre els més vistos, cosa que generarà una nova notícia, aquest cop més enllà de l'espai comunicatiu dels Països Catalans. Si aconseguim que el vídeo aparegui entre els vint primers resultats en carregar la pàgina dels més vistos de la setmana, el públic potencial creixerà exponencialment i la criatura caminarà sola. La gent sempre mira per curiositat els vídeos més vistos pels altres.

On hem d'anar per veure el documental?

El documental s'ha penjat a YouTube en cinc parts. Comenceu el visionat per la primera part:

http://www.youtube.com/watch?v=aIiRFSCgGu4

A la dreta del vídeo veureu els altres quatre fragments de la resta del documental.

Recordeu, sobretot, que la proposta es fa per al reportatge que té subtítols en anglès, no per al que no en té i que també està penjat a Internet.

Mireu el documental, penseu en l'efecte que produeix tot allò que s'hi relata i penseu si no val la pena escampar-ho per tot el món. L'interès pels llibres de Harry Potter i la inquietud que provoca el terrorisme seran molt bons aliats en la difusió mundial del cas d'Èric Bertran i a través d'ell donarem a conèixer el procés sobiranista que hi ha en marxa al nostre país.